RAZVOJ DECE OD TREĆE DO ČETVRTE GODINE

Deca od treće do četvrte godine postaju sve komunikativnija, radoznalija i aktivnija. Kada posmatramo govor dece, postoji očekivani nivo razvoja za svaki uzrast. Ukoliko postoji kontinuirano odstupanje od očekivanog razvoja, savetujemo Vam da što ranije konsultujete logopeda.

Govor dece od treće do četvrte godine

Neke od očekivanih govornih sposobnosti dece u skladu sa uzrastom su sledeće: -Dete od tri godine pokazuje prstima koliko ima godina, može da odredi svoj pol, potrebljava zamenice, priloge, prideve i predloge, može da imitira ritam od 4 takta, broji redom do tri, seća se besmislenih slogova posle 30 sec, koristi 50% dо 70% konsonantaima, ima rečnik normalnog okruženja, zna da recituje kratku pesmu..

Dete od pet godina može da imenuje tačno 10 i više predmeta, broji redom do pet, seća se besmislenih slogova posle 30 sec, govori potpunim rečenicama, govor je razumljiv, zna pesmice od tri strofe..

Senzomotorni razvoj

Kada je u pitanju senzomotorni razvoj dece, ocekivano je da dete od tri godine moze da hoda na prstima, ume da skače na jednoj nozi, da se penje uz stepenice, gradi kulu od 9 kocki, drži olovku između prstiju.

Sa pet godina, dete moze da skakuće na jednoj nozi 10 - 12 puta, crta čoveka sa više detalja (dugmad, кragna, kapa i sl.), boji krug sa željom da ne pređe liniju, hvata loptu sa obe ruke 3 dо 4 puta bez promašaja, oblači se i skida bez pomoći..

Socijalno-emocionalno ponašanje

Socijalno-emotivno ponasanje trgodisnjaka podrazumeva da dete uživa da se igra sa drugom decom, učestvuje u svakodnevnim aktivnostima (npr. pomaže u pospremanju stvari, oblači se samo..).

Sa pet godina, dete počinje da shvata pravila pravila raznih igara, započinje i razrađuje dramske igre, istrajno je na zadatku i voli da nauči kako se izvodi..

Opširnije informacije o očekivanom razvoju za konkretan uzrast Vašeg deteta možete naci na stranici INTERAKTIVNI TEST, i na taj način sami proverite kako Vaše dete napreduje. Rešavanje testa traje svega nekoiko minuta, a rezultate možete videti odmah po završetku testa.

Logoped za odrasle

Najčitanije


Deca kod logopeda

Izdvajamo za Vas


Razvoj dece do sedme godine


PiŠite nam

Kontakt

Adresa

Vojvođanska 13

Telefon:

063 7870430

Radno vreme

Pon-Pet 09:00 - 20:00