Pravilno izgovaranje glasova

Pričaj lepo, da te ceo svet razume!
Veoma je važno da dete pravilno izgovara sve glasove maternjeg jezika. Tako već oko treće godine, možemo uočiti da li dete pravilno izgovara određene glasove.

Kada treba da se obratite logopedu?

Nepravilan izgovor glasova je lako prepoznati. Ukoliko dete u govoru izostvlja neki glas, ako ga menja drugim glasom ili ga jednostavno nepravilno izgovara, trebalo bi da se obratite logopedu. Ono sto roditelji teže uočavaju je:

Kašnjenje govora kod dece

Kašnjenje govora kod dece podrazumeva da dete ne razume naloge, instrukcije i govor šireg okruženja, ili ne može da iskaže ono sto želi. Dete pred kraj prve godine treba da Vas doziva (mama, tata, baba..), da trazi od Vas (daj, daj), da oponasa zvukove životinja iz neposrednog okruženja. Između prve i druge godine, dete treba da ima prostu rečenicu ("Mama daj!" , "Daj vode!") i da razume kad nešto tražimo od njega.

Za svaki uzrast se prate određene norme, na osnovu kojih se procenjuje stanje govora kod deteta. Na našem sajtu, možete uraditi INTERAKTIVNI TEST, koji će Vam pomoći da sami procenite razvoj Vašeg deteta u odnosu na ove norme.

Logoped za odrasle

Najčitanije


Deca kod logopeda

Izdvajamo za Vas


Razvoj dece do sedme godine


PiŠite nam

Kontakt

Adresa

Vojvođanska 13

Telefon:

063 7870430

Radno vreme

Pon-Pet 09:00 - 20:00